Har du gamle lysrør hjemme? De bør du bytte ut nå

Publisert 16. juni 2023
Lysrør som ligger på et lyst trebord.
LED TAR OVER: De tradisjonelle lysrørene fases ut i løpet av 2023. Nå er tiden inne for å bytte dem ut.

Tradisjonelle lysrør og halogenpærer blir nemlig forbudt. Ved å bytte til LED får du lavere strømregninger og lys som varer.

– Det virker som at mange har fått det med seg. Vi får spørsmål fra flere kunder om hva de skal gjøre når de gamle lysrørene ryker, sier Morten Helgevold, elektriker i Norgeseliten-firmaet Unison Installasjon AS.

I løpet av 2023 blir tradisjonelle lysrør og halogenstifter faset ut av markedet. Du har lov til å bruke disse frem til de slutter å virke, men tilførselen av lysrør til butikkene stopper innen året er omme.

Det merker Helgevold på kundene. Han reiser ofte rundt og erstatter gamle lysrør med LED-lys hjemme hos folk.

– Ved å bytte sparer du først og fremst strøm. I tillegg ser lyset bedre ut og du slipper å bytte ut lysrørene hele tiden, sier han.

En mann med kort, mørkt hår iført mørkeblå t-skjorte skifter ut en lysbryter på en vegg.
HOVEDREGELEN: Alt som er en del av den faste elektriske installasjonen må installeres av en elektriker. Installasjon av brytere er ett eksempel.

Disse lyskildene forsvinner fra butikkhyllen

Flere lysrør er allerede forbudt i Norge gjennom EUs ROHS-direktiv. I 2023 blir de siste typene av tradisjonelle lysrør og halogenstifter faset ut.

  • Ringformede lysrør og kompaktlysrør med «plug-in»-sokkel har vært forbudt å produsere og importere siden februar 2023.
  • T5- og T8-lysstoffrør, som er den vanligste typen mange av oss har over kjøkkenbenken blir forbudt fra august i år.
  • Halogenstifter, også kjent som G4, GY6, 35 og G9 er de siste lyskildene som fases ut. Disse finner du blant annet i mindre bordlamper.

 

– Bytt til LED før du glemmer det

Utfasingen betyr at det blir forbudt å produsere, importere og selge lysrør og pærer. Frem til lagrene går tomme, kan du kjøpe produktene, men Helgevold anbefaler å bytte til LED før du glemmer det.

– Vi anbefaler ofte å erstatte hele lampen hvis den er gammel og slitt, men det kommer an på stammen. I enkelte tilfeller holder det å skifte pærer eller rør, sier elektrikeren.

Forbudet blir innført fordi de tradisjonelle lyskildene inneholder kvikksølv som er skadelig for både helsen og miljøet.

 – Vi anbefaler å skifte til LED-lys som er et mer miljøvennlig alternativ som også er gunstig for lommeboka, sier Helgevold

Selv om kostnaden for å bytte lyskilder kan virke høy, gir de nye LED-pærene et lys som varer og bruker mindre strøm.

– Man må bytte før eller siden uansett, så det er lurt å gjøre det allerede nå.

En Norgeseliten-elektriker fra Oppegård Elektriske med sort genser og boblevest, og blå caps som står ved inngangen til en bolig og smiler inn i kameraet

Har du gamle lysrør, men vil bytte til LED?

Sertifikater